zaterdag 16 juni 2012

To facebook or not to facebook.. that's the question..

Een paar jaar geleden werd ik uitgenodigd voor Hyves. De eerste paar uitnodigingen sloeg ik af, maar na een tijdje werd ik toch nieuwsgierig en maakte ik een account aan. In het begin plaatste ik eens per week een berichtje. Dat werd al snel elke dag. En toen meerdere per dag. Ik kreeg steeds meer volgers. Begon ook daar blogs te posten. Leuke uitstapjes te delen. En natuurlijk anderen te volgen.

En opeens was ik er zat van. Steeds meer mensen stapten over op Facebook en lieten mij achter op Hyves met nog maar een zielig handjevol volgers. Er waren nog maar een paar mensen die dagelijks schreven en wat ze schreven leek steeds minder boeiend (vandaag aardappels aan laten branden - patat gehaald, vanochtend de hond uitgelaten- hondenweer of; nog 172 nachtjes tot mijn bevalling en nog 342 nachtjes tot mijn bruiloft...).
En dan nog niet te spreken over de enorme aanvoer van negatieve berichjes, waar je spontaan depressief van kon worden (mijn salaris is op- de maand nog niet, mijn ex doet vervelend met de alimentatie en het kabinet gaat weer bezuinigen...). En dan durfde je zelf bijna niet meer te schrijven hoe blij je bent met je loonsverhoging.

In februari ben ik definitief gestopt met Hyves. En tot verbazing van velen, heb ik (nog) geen account voor Facebook aangemaakt. Nog even over nadenken, dacht ik toen. En nu zijn we 4 maanden verder en weet ik het nog steeds niet.

Wat vinden jullie.. Faceboek en feest of een farce?

En zoals ik vaak doe met minder belangrijke beslissingen. De voor en nadelen maar eens op een rijtje:

Voordelen:
- Makkelijk sociale contacten onderhouden; iemand sterkte wensen of feliciteren
- Mensen opzoeken waar je geen mailadres meer van hebt, oude contacten opfrissen
- Iedereen in de gaten kunnen houden (gluren bij de buren)
- Veel mensen tegelijkertijd kunnen benaderen (iemand nog op zoek naar Duplo Toolo??)
- Een uitlaatklep en tevens plek om reclame te maken voor je blog
- Leuke 'tussendoor' bezigheid als je even vijf minuutjes over hebt
- Foto's delen met familie aan de andere kant van het land
- Je hoort er weer bij; kunt weer ja zeggen tegen de eindeloze verzoekjes om iemand toe te voegen
- Je kunt meepraten op verjaardagen, zonder hopeloos ouderwets gevonden te worden

Nadelen:
- Het kost tijd. Veeeeel tijd. En energie.
- Verslavend. Steeds even de computer aan; even checken, leidt af van wat je eigenlijk zou moeten doen of echt zou willen doen.
- Het gevoel hebben dat je regelmatig iets moet laten horen van jezelf, terwijl je nog 101 andere dingen op je doelijst hebt staan
- Mensen gaan tegen elkaar op bieden over hoe interessant, leuk, geweldig of juist zwaar hun leven is (waar ik dus echt een hekel aan heb) en je leest het dan toch.. En dan denk je.. goh, wat is mijn leven saai ;)
- Alle negatieve nieuwtjes van anderen opslurpen en daar zelf een beetje droevig van worden
- Je krijgt minder verjaardagskaartjes; onpersoonlijke berichtjes via de netwerksite voldoen
- Je privegegevens en foto's staan online (gelukkig is mijn blog openbaar en kunnen de slechterikken dat hier ook wel vinden als ze willen, hoeven ze mijn toekomstige Facebook niet te kraken voor foto's!)
- Meer tijd op facebook betekent minder tijd om te bloggen, of posten jullie je blogs gewoon dubbel?

Ben heel benieuwd of jullie nog punten hebben om mijn voordelen en/ of nadelen lijstje aan te vullen. Enne.. hebben jullie zelf ook een (actief onderhouden) Facebook account?


5 opmerkingen:

 1. Hier geen facebook. Ik krijg de indruk dat mensen elkaar steeds minder echt spreken, alles gaat via facebook. Ik moet nog steeds actief mijn best doen om mijn contacten te onderhouden, dat kost ook tijd maar wel leuke/gezellige tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben en paar maanden terug gestopt met Facebook. Wat en vrijheid! Had ik veel eerder moeten doen. Je hebt inderdaad minder kans voor reclame maken voor je blog, maar dat neem ik voor lief. Ik kan alleen voor mezelf spreken maar ik ben blij er van af te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb wel facebook, en ik vind het leuk omdat je zo ook familie die verder weg woont, neven en nichten waar ik vroeger veel mee omging maar nu minder omdat ieder een gezin heeft en verdeeld over het land woont enz nog wel een beetje kan volgen.

  Tuurlijk zijn er ook 'vrienden' die al hun rijkdommen showen en weinig zinnigs te melden hebben, maar daarbij kan je zelf instellen of je hun statusupdate wilt zien ja of nee..

  Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk. Ik zet er zelf ook veel minder op dan in het begin omdat het gewoon niet leuk is als je iets aan iemand wilt vertellen en diegene zegt direct: ja dat heb ik al op fb gelezen...
  Maar soms is het ook wel heel makkelijk als je juist wilt dat mensen iets van je weten...
  Dus ach.. ik hou m ook nog wel..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb facebook. Inderdaad fijn om vluchtig op de hoogte gehouden te worden van wat anderen bezighoudt. Ikzelf zit er misschien 3x per week op, even door de lijst gaan met nieuwe berichten. Zelf plaats ik de laatste tijd weinig. Wel tegenwoordig foto's die ik maak met Instagram, dat vind ik leuker dan tekst eigenlijk. Toen ik 3 maanden in het buitenland zat, gebruikte ik het om foto's op te plaatsen en contact te houden met het thuisfront, dat was toen echt wel fijn!
  Verder maak ik ook vaak afspraken via facebook: voor koffie of lunch oid of om iemand mee te vragen naar een film of museum. Ik heb niet het idee dat ik door facebook mijn vrienden minder vaak in het echt zie, ik heb eerder het idee dat ik gemakkelijker op de hoogte ben van kennissen en vrienden die wat verder weg staan (die je bijv alleen op een verjaardag zou zien ofzo).

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb na lang twijfelen, toch een facebook account geopend. Kost het me teveel tijd, zeg ik hem gewoon weer op. Het is in ieder geval leuk zomervakantie-vermaak. Bedankt voor het meedenken. Ik vond vooral het argument 'contact houden met mensen die je anders heel weinig ziet' wel doorslaggevend!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?