donderdag 26 april 2012

Ouderparticipatie afkopen?

Bij ons op de Vrije school is het heel gewoon dat de ouders vrij veel helpen op de school. Zodra je je kleuter hebt ingeschreven, kun je je aanmelden voor tal van activiteiten om de school te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag iets doen zoals de klas stofzuigen, een wc schoonmaken, helpen met handwerken of houtbewerking. Of eens per maand, zoals de grote schoonmaak, onderhoud van de schooltuin en het plein. Of incidenteel zoals het dekken van tafels, afwassen, versieren of broden bakken bij feestjes. En dan is het daarnaast ook nog de bedoeling dat je bij activiteiten zelf je kind begeleidt (bij de kleuters). Bij de hogere groepen gaan er per een groepje leerlingen een vrijwillige ouder mee. Dus als er (bij de kleuters) een schoolreisje, pinksterfeest, Sint Jans picknick etc. is komt je kind op school met papa, mama, opa, oma, oppas of au-pair om hem of haar te begeleiden. Op ouderavonden is er altijd van elk kind een ouder of grootouder aanwezig. Bijna elke ouder heeft wel een of meer taken gekozen om te doen.

Persoonlijk vind ik het (meestal) heel fijn om zo betrokken te zijn. Wij zijn aangemeld om eens per maand te helpen met de grote schoonmaak, Richard repareert daarnaast op verzoek incidenteel kapot speelgoed en verder helpen we af en toe met de feesten. Zo heeft Richard laatst nog voor Carnaval 30 pannenkoeken gebakken en zal ik spelletjes begeleiden op een komende zomermarkt.
Ik vind het grote voordeel dat je veel meer betrokken bent met de school. Je maakt informele praatjes met docenten en andere ouders. Je kunt eens rustig rondkijken in de klassen. En je weet zeker dat de school goed schoon is, want iedereen wil dat graag voor zijn eigen kind.

Aan de andere kant is het soms ook wel eens vervelend. Als we het heel druk hebben met onze studie en baan bijvoorbeeld. Als we op dezelfde dag ook nog zwemles en een verjaardag hebben. Of als de kinderen geen zin hebben en de kont tegen de krib gooien tijdens het schoonmaken bijvoorbeeld. Nu las ik laatst nog op een forum, dat er scholen zijn waar de je ouderparticipatie af kunt kopen. Er wordt van je verwacht dat je een bepaald aantal uur per jaar helpt. Doe je dit niet dan moet je een bepaald bedrag betalen (bijvoorbeeld 5 Euro per activiteit). Doe je wel wat er van je verwacht wordt, betaal je niets. Ouders die meer uren maken dan gevraagd, krijgen voor hun extra activiteiten (bijvoorbeeld schoonmaakwerk) een bepaald bedrag van de school uit het potje van de betalende ouders (ook bijvoorbeeld 5 Euro).

Nou ben ik wel heel benieuwd naar jullie visie op ouderparticipatie. Wat vinden jullie; ouderparticipatie afkopen een geweldig plan, of onzin?

11 opmerkingen:

  1. Ik vind het een goed plan. Hoe betrokken je wilt zijn is aan jezelf (een minimum moet er wel door de school worden gesteld, maar hoe vaak je op komt draven moet naar eigen inzicht (afh van de tijd en mogelijkheden die je hebt, en je interesse)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zit wat in. Maar het betekent dus ook dat ouders met meerdere kinderen en een klein budget wel aan het werk moeten op school?

      Verwijderen
  2. Het lijkt me voor de school wel een makkelijke en goede oplossing, einde gezeur met de ouders (en het grote smoezenboek). Dat gezeur kost ze ook veel (negatieve) energie.
    Ik kan me voorstellen dat er enkele mensen zijn die al zo krap in de vrije uren en dagen zitten door omstandigheden, dat op school helpen onder werktijd er niet in zit. Misschien aan het begin van het jaar meteen snel opgeven zoveel mogelijk dingen buiten werktijd?
    Als kritische buitenstaander vraag ik me eerlijk gezegd wel af of het bedrag dat school uitspaart aan schoonmaakkosten (andere scholen betalen meen ik wel voor een schoonmaakbedrijf of schoonmaakster?) ook weer ten goede komt aan iets voor de leerlingen dat anders niet had gekund. Ik bedoel, als andere scholen ook hun huishoudboekje op orde weten te houden inclusief de kosten van schoonmaak, dan moet er ergens wat overblijven als je die kosten niet hebt. Zo niet, gaan dan die andere scholen niet gewoon net wat beter met geld om? Ik zou me dan een beetje gebruikt voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het geld wat uitgespaard wordt met schoonmaken wordt in extra leermiddelen gestoken. Op de Vrijeschool wordt veel meer geschilderd, gekleid (o.a. met bijenwas), gekookt, gebakken, schooltuin onderhouden etc. dan op reguliere scholen en dat is natuurlijk wel duur. Er is ook meer houten/ duurzaam speelgoed en studiemateriaal. De kleuters krijgen elke dag thee en biologisch fruit eens per week bakken ze zelf brood in de klas.
      Om dat allemaal mogelijk te maken, worden de ouders dus gevraagd onder andere het schoonmaakwerk op zich te nemen.
      Er is dus geen sprake van een slecht huishoudboekje gelukkig, die mogen we gewoon elk jaar inzien, net zoals op reguliere scholen ;)

      Verwijderen
  3. Wij(montesorri) moeten 2-4 keer per jaar pleinwacht draaien, dat is afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt. Kom je niet dan krijg je een boete van 15,-

    Toch komen er heel erg vaak geen ouders opdagen. Ik vind dat altijd een beetje jammer. Alle andere dingen zijn optioneel, ook hier zijn het altijd dezelfden.

    Ik wil niet zeggen dat ik altijd help, daar heb ik de energie gewoon niet voor, maar als ik kan help ik, mijn pleinwacht doe ik altijd, en de juf weet dat als er ook maar een kleine mogelijkheid is dat ik KAN helpen, dat ze me dan altijd mag bellen.

    Afkopen vind ik niet zo goed, juist omdat het dan een keuze word.Stel gewoon een paar uur per maand/jaar verplicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het een beetje bizar. De beste ouderparticipatie doe je wat mij betreft thuis, door je kind goed op te voeden en gezonde maaltijden voor te schotelen, zodat je kind op school goed kan opletten en een prettige leerling is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat vind je bizar, het afkopen of het verzoek van school om te helpen?
      Ben je ook geen voorstander van ouders die helpen bij bijzondere activiteiten, zoals schoolreisjes en feesten? Want in dat geval zullen die natuurlijk helemaal geschrapt worden?

      Verwijderen
  5. Ik vind het een goed plan. Menig sportvereniging doet het ook zo. En dat werkt wel.
    Maar ja aan de andere kant... de vrije school ( of welke dan ook ) is een bewuste keuze toch en dan weet je dat je wel eens mee zult moeten helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Pauline,

    Wat is nu echt het verschil met een gewone bassischool en een vrije school?
    Is de lesstof nu echt heel anders dan die van de bassischool.
    Wij hebben 4 kinderen waarvan er 2 nu al de bassischool bezoeken en ze zitten nu op een bassischool met ruim 600 kinderen en mijn zoontje zit in groep 4 en heeft het erg moeilijk. Een kind met erg weinig zelfvertrouwen die afgelopen schooljaar erg gepest is waardoor zijn leerprestaties ook flink achteruit gegaan zijn.
    Ook tijdens het buitenspelen is het erg druk en wij hebben het gevoel dat ons kind letterlijk verzuipt op deze school.
    Mijn dochtertje zit in een kleuterklas groep 2 met maar liefst 32 kinderen zij heeft hier gelukkig geen moeite mee.
    Hoe groot zijn de klassen bij jullie op school?
    M.v.g. Marga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Marga,
      Wat naar dat je zoontje het niet fijn heeft op school. Of de Vrijeschool iets voor jullie is hangt natuurlijk van heel veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoe jullie kinderen zijn, maar vooral ook van jullie opvoedvisie. De klassen bij ons op school zijn ongeveer 17 tot 23 leerlingen, het streven is volgens mij 20 per klas. Kijk anders eens op http://www.watisdevrijeschool.nl/De_praktijk.html dan krijg je vast wel een globale indruk. Als je nog vragen hebt, kun je me altijd mailen.

      Verwijderen
  7. Hier is bijna alle ouderpartcipatie vrijwillig, maar de schoonmaak is ingeroosterd. Ik heb daar totaal geen probleem mee. Het is altijd op vrijdag (en je kunt het dan dus ook op zaterdag of zondag doen, net wat het beste uitkomt). Afkopen is in zoverre mogelijk dat er een aantal oudleerlingen zijn die dit poetsen als 'bijbaantje hebben. Dus als je zelf niet kan of wil dan kun je een van hen vragen het van je over te nemen tegen een bedrag van 7,50. Prima deal vind ik. Voor wat betreft de vrijwillige zaken zijn het inderdaad veelal dezelfde ouders die je vaak ziet maar ik ga me daar niet druk om maken. Ik doe het omdat ik het belangrijk en waardevol vind, dat is mijn keuze ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?