vrijdag 3 augustus 2012

Is er soms een pedagoog in de zaal?

Ze loopt met de kinderwagen voor ons huis langs. Ze kan niet ouder zijn dan een jaar of 19, 20. Ze is op weg naar de vader van het kindje. Hij woont in een van die jaren-80 hatwoningen bij ons om de hoek. Dan komt er ineens een scooter van de andere kant. Een knul van een jaar of 17. Hij is gelukkig net vertrokken en rijdt nog niet zo hard als hij normaal doet. Maar hij neemt wel de binnenbocht en schept de kinderwagen, de baby valt eruit.

Onze buurvrouw ziet het allemaal gebeuren en rent naar buiten, terwijl ze de politie belt. Twee minuten later kom ik de hoek om, mijn fiets beladen met twee kinderen en een zwemlestas. De buurvrouw haalt mij erbij, want.. Pauline, die heeft verstand van kinderen, aldus de buurvrouw.

Ik breng eerst mijn eigen kinderen naar binnen. Dan kom ik weer buiten en zie een jonge moeder, trillend van de zenuwen. Met in haar armen een prachtig zoontje die, zo op het eerste gezicht, niets lijkt te mankeren. De buurvrouw gebaart dat ze de politie al gebeld heeft. Het lijkt allemaal met een sisser af te lopen. Dan begint de jongen van de scooter druk te bellen. En daarna maakt hij ons op niet al te vriendelijke toon duidelijk, dat de politie niet gebeld mag worden. Hij is zichtbaar in paniek. Zijn vriendin belt hem en we horen dat ze hem de huid volscheldt. De moeder lijkt onder de indruk van de scooterjongen. Misschien moeten we het hier maar bij laten? Ik zie wat angst in haar ogen.

Dan besluit ik een sprong in het diepe te wagen. Ik kijk naar de baby, neem hem even van de moeder over en kijk nogmaals. Dan zeg ik; Luister eens, ik ben pedagoog. Ik heb verstand van kinderen. Je moet echt met dit kindje naar het ziekenhuis om hem te laten controleren. Hij ziet er goed uit, reageert alert. Maar hij kan wel een hersenschudding hebben. De arts zal je dan adviseren om hem regelmatig wakker te maken. Laten we even de politie bellen, zodat zij kunnen inschatten wat we het beste kunnen doen. Het belangrijkste is nu natuurlijk dat alles goed is met de baby.

Even is het stil. De scooterjongen kijkt mij aan. Zie ik daar nou respect over zijn gezicht glijden? 'Bel de politie maar', zegt hij. Die arriveren twee minuten daarna. De scooter blijkt onverzekerd, de scooterjongen rijbewijsloos. Maar dat is niet onze grootste zorg. De moeder gaat met haar schoonmoeder en het kindje naar de eerste hulppost.

De volgende dag horen we dat het kindje het goed maakt. Hij heeft geen letsel, al moest de moeder hem die nacht voor de zekerheid wel een paar keer wekken. En de scooterjongen is verplicht om voor haar een nieuwe kinderwagen te kopen. Haar enige vervoermiddel, bleek namelijk uit balans te zijn geraakt en was dus niet langer veilig voor de baby. Daarnaast moet hij voorkomen voor meerdere keren onverzekerd rondrijden zonder rijbewijs.

En zo liep het toch nog allemaal met een sisser af.

4 opmerkingen:

 1. Zo zie ik het niet hoor, met een sisser aflopen, jullie (jij) hebben goed gehandeld door de politie te bellen en de moeder met het kind naar de arts/ziekenhuis te sturen! Die scooterjongen deed het vermoedelijk dus niet express maar het is gebeurd en er moet een gevolg aan komen, wat duidelijk werd gedaan!! Goed zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nu maar zo hopen dat hij zijn les geleerd heeft voordat het niet met een sisser afloopt..

  Pfff Wat een schrik!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wow, stoer van je zeg! goed dat je zo kon reageren, vaak durven mensen toch niet tegen zo'n jongen in te gaan.
  Gelukkig is het goed afgelopen, en terecht dat die jongen gestraft is, hopelijk leert ie er iets van!

  respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt goed ingegrepen! Het liep gelukkig goed af, en hopelijk verandert dit incident scooterjongen zijn leven?

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?