zaterdag 26 mei 2012

Verlangen

Terwijl ik mijn laptop opende, met een schuin oog naar een discussie op televisie met de broer van Pim Fortuyn kijk en bedenk waar ik dit blogje over zal gaan schrijven, hoor ik opeens een bonk. Eerst denk ik nog dat het Richard is, die op zolder aan het rommelen is, maar daarna hoor ik een zacht gekreun. Ik zet het geluid uit en luister. Het blijkt Sofie. Ik spring op en ren naar haar kamertje. Daar ligt ze. Naast haar bedje op de grond. Helemaal nat van het zweet, ingerold in haar dekbed als een kleine, hele gare, sushi. Snel pak ik haar op en til haar weer in bed. Het valt mee, ze kijkt me aan, neemt een slokje water en slaapt weer verder. Haar dekbed leg ik opnieuw op haar voeteneind, haar lakentje over haar klamme rugje.

Eigenlijk wilde ik dit blogje schrijven over verlangen. Mijn verlangen in de winter naar de zomer. Ik houd niet van sneeuw en ijs, zoals ik een paar maanden geleden ook al schreef. Elke ochtend mutsen, sjaals, handschoenen, vesten, jassen en snowboots vind ik een expeditie die doet denken aan de voorbereiding van een week bergbeklimmen. In de winter welteverstaan. De hele winter verlang ik naar de tijd dat we op blote voeten met alleen wat ondergoed en een jurkje of t-shirt in de tuin kunnen kliederen met water. Elke dag een zelfgemaakt waterijsje. Twee keer per week barbecuen. En terwijl ik dan zo droom over de zomer, vergeet ik voor het gemak de zomerse ongemakken. De wespen en de muggen. Elke ochtend iedereen insmeren met zonnebrandcreme en na de lunch nog maar een keertje voor de zekerheid. Zonnepetjes, zonnebrillen en natte zwembroekjes. Enorme bergen was van handdoeken, natte kleertjes, aardbeien- en ijsvlekken. En dan nog niet te spreken over de nachten. Die ineens veel korter duren, omdat ze nou eenmaal veel te vroeg wakker worden van de vogeltjes en de zon. En dat ze af en toe roepen, midden in de nacht, omdat ze niet kunnen slapen. Hun haartjes nat van het zweet. Hun dekbedjes veel te warm. De mussen vallen van het dak en mijn dochter drijft uit bed.

Maar deze week ook het eerste badje in de tuin, de eerste barbecue en morgen de tweede keer. Gisteren een heerlijk pinksterfeest gehad op school, compleet met meiboom, aardbeien en zon. Heerlijk! Geef mij de zomer maar :)

3 opmerkingen:

  1. wat een deugddoend blogje !!! Kan me d'er zo in herkennen ... hier ook een lekker, leuke zomerse drukte met onze 6 klein mannen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal geschreven zoals het is. En ook voor mij.... geef mij de zomer met al haar ongemakken maar.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?