dinsdag 29 mei 2012

Identiteitscrisis

Zoals de meesten van jullie vast wel gelezen hebben, zijn wij 1 mei getrouwd. Al in de ondertrouw vroeg de ambtenaar of ik daarbij mijn meisjesnaam wilde houden, Richard's naam wilde aannemen of een combinatie van beide. Ik wilde dolgraag Richard's naam overnemen; een van de redenen om te trouwen was dat ik nu, voor het eerst in mijn leven, dezelfde achternaam heb als de rest van mijn gezin. Het voelt als een eenheid.

Maar daarbij komt wel enig administratieve rompslomp kijken natuurlijk. Omdat wij 1 januari net veranderd zijn van bankrekening, besloot ik te wachten tot dat allemaal rond was, alvorens weer vele grote administratieve afdelingen in verwarring te brengen. Daar komt bij dat nieuwe identiteitskaarten, rijbewijzen en andere papieren niet alleen omslachtig te verkrijgen zijn (op ons gemeentehuis ben je alleen welkom tijdens kantoortijden en met een afspraak die je drie weken van tevoren moet maken), maar ook nog eens behoorlijk kostbaar. Waarom haasten, ik regel het komende winter wel. Dacht ik.

Helaas dacht de overheid daar anders over. Ze stuurden een berichtje naar de belastingdienst. En vandaag regende het dan ook blauwe enveloppen op onze mat. Ze willen ons een paar tientjes overmaken van de zorgtoeslag en kindgebonden budget, maar dat kan niet want ze hebben geen bankrekeninggegevens van deze nieuwe mevrouw die aan hen is doorgegeven. Totdat ik de wijziging heb doorgegeven dus geen centjes voor ons van de belastingdienst. Probleem is natuurlijk, dat mijn naam nu niet meer correspondeert met mijn rekeningnummer. En dat ik mijn naam bij de nieuwe bank alleen kan wijzigen als ik een kopie stuur van mijn nieuwe identiteitsbewijs.. Kortom, jullie voelen hem al aankomen.. ik heb een identiteitscrisis.

3 opmerkingen:

 1. oei... hopelijk krijg je het toch snel in orde :-)
  ik kan mij niet meer herinneren dat ze mij dit ooit hebben gevraagd of ik mijn man zijn naam wou aannemen... Maar ik gebruik hem wel vaak hoor, voor bestellingen of klantenkaarten enzo :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb bij ons geregistreerd partnerschap gekozen voor meisjesnaam - naam echtgenoot. Wij wilden nog een keertje een bruiloft vieren en dan de akte omzetten in een huwelijk maar tot die tijd wilde ik al wel zijn naam achter die van mij. Heel mooi en leuk maar een gedoe! Dat snapte geen mens, zelfs de gemeente zelf niet. De enige die het snapte en goed deed, was de belastingdienst! Op veel plekken heb ik het niet eens meer veranderd toen, mijn bankrekening heeft al die tijd op de juridisch verkeerde naam gestaan en wel meer dingen, geen last van gehad.
  Nu draag ik sinds onze bruiloft vorig jaar alleen zijn naam, punt! Ik werd helemaal gek van die dubbele naam en het gedoe. Maar ook de tweede keer, geen gedoe met de belastingdienst (maar dan ook zo'n beetje alleen de belastingdienst ;-) ).
  Ach, ik luister en reageer gewoon op beide namen en maak er me niet meer druk over.
  Wel toen we van rekeningnummer veranderden, doe dat alsjeblieft ergens in het belastingjaar apart met een wijziging en niet in je aangifte en/of wijziging voorlopige teruggave, we hebben 8 keer formulieren moeten invullen en tekenen!
  Ik vergis me alleen nog steeds wel eens als ik ergens heen bel, dan zeg ik mijn meisjesnaam...uh, ik bedoel... mijn mans naam. Het is ook maar "pas" 9 maanden dat ik zo heet, ahum.

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?