maandag 4 juli 2011

Ik ben thuis met kinderen

"Komen de muren niet op je af? Wat doe jij de hele dag?!" Kennelijk is het thuisblijfmoederschap nog een zeer onbekend (en onderkend) beroep. En onbekend maakt onbemind. Daarom vandaag een kijkje achter de gordijnen van een echte thuisblijfmoeder..


Maandag 6.30 Ik druk met een slaperig hoofd nog eens op Snooze en draai me stiekem nog even om.
6.45 Ik spring uit bed, weer aan de late kant en stuif de badkamer in. Maak mezelf klaar voor een nieuwe dag. Richard is al opgestaan en is nu zijn brood aan het smeren.
7.05 Zet de slaapkamerdeuren open van de kinderen. Uit Tygo's kamer komt gegrom:'Ik wil niet, ik wil niet!' Uit Sofie's kamer klinkt het zangerige: 'Goedemorgen mama!'
7.45 We hebben iedereen gewassen en aangekleed. Kinderen zitten met pap aan tafel, terwijl ik de tasjes voor de kinderen klaar maak.
8.05 Richard rijdt vijf minuten te laat met Tygo naar school en daarna door naar zijn werk.
Ik ontbijt nog even en Sofie speelt met de Duplo.
8.20 Ik stap met Sofie op de fiets en breng haar naar de peuterspeelzaal. Even voor negenen ben ik weer thuis.
9.00 Ik zet thee, bel UWV en ruim de vaatwasser in. Ja. dat kan prima tegelijk.
9.15 Ik handel nog wat andere administratieve telefoontjes af.
9.30 Netbook gaat aan, internetbankieren, Hyves checken, mail checken. Lauwe thee drinken.
9.45 Schrijf een blog. Brainstorm voor mijn boek. Tussendoor sms ik wat heen en weer met een vriendin over zieke kindjes.
10.45 Zo laat alweer? Ik klap mijn netbook dicht. Even wat rommeltjes opruimen die gisteravond zijn blijven liggen. Prop een wasje in de wasmachine.
11.10 Haal op de fiets Sofie van de peuterspeelzaal. Rond 11.45 zijn we terug.
12.00 Samen met Sofie lunchen en haar ochtend op school doornemen. Samen een boekje lezen of een spelletje doen.
13.00 Oma haalt Tygo op van school. Normaal doen Sofie en ik dat, maar als Richard de auto meeneemt naar zijn werk, wordt het allemaal wel erg krap, dus op maandag kijken we oma lief aan.
13.15 We drinken en eten wat fruit met z'n allen. Oma blijft nog even.
13.45 Met Sofie naar fysiotherapie. Oma past op Tygo. Rond 14.45 zijn we weer thuis.
15.00 Sofie slaapt een uurtje, oma gaat naar huis. Buurmeisje staat voor de deur en zij en Tygo spelen in de tuin. Ik probeer wat huishouden te doen, op de achtergrond is de altijd dreinende muzikale begeleiding (Mama! Mogen we een koekje! Mama! Mogen we een emmer water! Mama van Tygo, ik moet plassen! Mama! Zij speelt vals!)
16.30 Sofie is uit bed en een beetje bijgekomen op mijn schoot. Ik werk het buurmeisje weer het huis uit en we lopen naar de bibliotheek. Daar lees ik de kinderen voor en zoeken we boekjes uit voor ons allemaal.
17.30 We zijn weer thuis. De kinderen 'lezen' in hun nieuwe boekjes. Als ze gaan klieren zet ik de tv aan. Ik ga ondertussen koken. Tussendoor sms ik een vriendin en mijn zus, leg ik de kinderkleren klaar voor de volgende dag en geef ik de planten water.
18.00 Richard komt thuis en we gaan eten.
18.30 Tafel afruimen, tas pakken, kinderen welterusten kussen (Richard stopt ze om 19.00 in bed)
19.00 Ik ben bij mijn sportclubje waar ik rondjes ren, opdruk, fitness en zwem.
20.00 Weer thuis. Zwempak uitspoelen, sportkleding in de was. Wat drinken. Zitten. Journaal kijken.
20.30 Laatste rommeltjes opruimen. Wc schoonmaken. Foto's sorteren die ik binnenkort wil inplakken. Ondertussen bijkletsen met Richard. Richard hangt de was op.
22.00 Tanden poetsen, make-up afhalen, je kent het wel..
22.15 Ik val om. Gelukkig in bed. Welterusten.

Eigenlijk is de maandag nog best relaxed. Sofie gaat naar de peuterspeelzaal, waardoor ik even voor mezelf heb. we hoeven niet naar zwemles (dinsdag) of peutergym (vrijdag). Soms help ik op school of op de peuterspeelzaal, maar dat is incidenteel. Ik maak zelden op maandag afspraken met vriendinnen (vaak dinsdagavond, woensdagmiddag, vrijdagavond en familie in het weekend) en hoef ook geen boodschappen te doen. Een goede, relaxte, start van de week dus.

Dus. Mocht iemand het zich nog afvragen. Ik verveel me niet. Je hoeft je om mij geen zorgen te maken.

7 opmerkingen:

 1. ik dacht meteen... 'he?? Het is toch vakantie' Maar in Nederland begint deze pas late he?

  Inderdaad een relaxte dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-) ik zou me best eens even willen vervelen btw :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hehe, dat zou zomaar mijn dag kunnen zijn - al acht jaar ben ik thuis, maar ik heb me zelden verveeld - ik vraag me eerder af waar de tijd gebleven is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is precies mijn dag, maar ik ga ook nog naar mijn werk tussendoor, 3x per week. Ik zou me thuis absoluut niet vervelen de hele week, maar ik zou wel gek worden. Ik denk absoluut niet dat thuisblijfmoeders niks te doen hebben, en ik vind zelfs een dag werken overdag relaxter dan thuis zijn, zeker na een druk weekend, maar ik zou het in mijn leven wel een stuk rustiger hebben, als ik niet ook nog zou werken, naast alle huiselijke dingen en clubjes en vriendjes en bieb etc. (ik lees je blog af en toe, ben er via via eens terechtgekomen!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook zoiets maar dan met 1 kind en iets meer huishoudelijke dingen tussendoor, dat probeer ik nog steeds af te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het dan wat drukker,met 5 en een groot huis,maar ikverkies het ook weleens om me te vervelen(wel moeilijk).Huisvrouw zijn is ook en vak!Groetjes Anne-Mae

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben ook (nog) thuis met 2 kinderen, eentje van 6 en eentje van 4 mdn, en ik geniet van elke seconde. Als de kleinste ongeveer 6 maanden is, is het weer werken :'(

  Het is heerlijk om al je tijd en energie in je huishouden en de opvoeding van je kinderen te kunnen steken, ik wou dat het hier ook een mogelijkheid was om altijd thuis te blijven!

  Maar aan de andere kant zijn er idd ook wel momenten dat je die kleine monstertjes wel achter het behang kan plakken, en dan lijkt werken zooo een heerlijk vooruitzicht! Zorgeloos bijna! Haha!

  Ik volg je blog mee, is erg herkenbaar!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?