woensdag 15 september 2010

Wat doe jij op zondag?

Ongeveer een jaar geleden praatte ik met een man zonder kinderen, over hoe het is om thuisblijfmoeder te zijn. Altijd een heel gevoelig onderwerp en ik heb dan ook steeds de neiging om in de verdediging te schieten. Ik krijg dan altijd erorm de vreemde behoefte om op te lepelen wat ik allemaal doe, gedaan heb en wil gaan doen. "Jij doet dus de hele week, wat ik op zondag doe, maar dan met twee kinderen?", besloot hij zijn relaas, "een beetje op de bank hangen en een wasje draaien?". Ik was te perplex om antwoord te geven, hoewel mij eenmaal thuis natuurlijk wel honderd dingen door het hoofd schoten.

In de praktijk ziet dat er natuurlijk heel anders uit, zo'n thuisblijfmoederleven. Ik ben helemaal geen huismus en kan ook niet een hele dag met de kinderen over de grond kruipen tussen de Duploblokjes. Ik denk dat ik voor een thuisblijfmoeder opvallend weinig thuis ben. Maar ik ben wel een TBM, zoals ze dat met vaktermen noemen, ik voed mijn kinderen zelf op en geef de zorg heel beperkt uit handen tot ze een jaar of vier zijn. Morgen is het weer maandag. Voor een impressie, hier een samenvatting hoe de meeste maandagen er hier uitzien. Om zeven uur sta ik op, mijn vriend is dan al beneden om zich klaar te maken voor zijn werk. Met de kinderen zwaaien wij hem uit. Dan brengen we lopend (want het is lekker dichtbij) Tygo naar school (lees: peuterspeelzaal). Sofie wil dan zelf lopen, dus reken er maar twintig minuten voor, in plaats van tien. Aangekomen op school moet Tygo eerst plassen, jas uit, laarzen uit, sloffen aan. Dan de klas in praatje met de juf, ja natuurlijk geef ik me op als vrijwilliger voor de boekenuitleen. Tygo uitzwaaien, Sofie troosten ("Fofie ook chool, mama!!") en door naar de supermarkt. Als Sofie elke bloemkool en elk potje pindakaas met haar karretje geramd heeft, lopen we naar huis met natuurlijk weer veel te veel boodschappen en na een paar meter ook nog een dreumes op mijn nek. Eenmaal thuis zet ik Sofie aan de Duplo, pak de boodschappen uit, ruim de vaatwasser uit als Richard daar geen tijd voor had, doe een was in de wasmachine, stofzuig de benedenverdieping en plof op de bank neer. Meestal ongeveer vijf minuutjes. Hehe, half elf.
Daarna is het tijd voor Sofie. Even lekker een boekje lezen, of samen verven. Vervolgens halen we Tygo weer op, waarbij het hele ritueel hierboven beschreven zich weer afspeelt nog een keer volgt, maar dan achterstevoren (volg je het nog: Sloffen uit, laarzen aan, plassen, jas aan, Sofie huilen, Sofie troosten..).
Naar huis, broodje eten, Sofie naar bed voor een middagdut. Tygo uurtje op de bank met een filmpje naar keuze. Nu heb ik tijd voor een wat grotere huishoudelijke klus zoals soep koken, de badkamer poetsen of fijn bij de belastingdienst in de wacht staan. Of allemaal tegelijk natuurlijk.
Een uur later gaat de tv uit en speel ik een uurtje met Tygo. Alle verfspullen weer uit de kast, alle Duplo weer over de grond.
Om een uur of twee is Sofie uitgeslapen. Nu is het tijd om er even op uit te gaan. Met mooi weer bijvoorbeeld op de fiets naar het bos of naar een vriendin. Met regen naar Ballorig of het tuincentrum met de auto. Om de week naar de bieb voor nieuwe boekjes, of naar de Etos voor nieuwe luiers. Soms hebben we andere afspraken, morgen moet ik bijvoorbeeld weer met onze zieke poes-Janneke naar de dierenarts en past mijn schoonmoeder een uurtje op.
Om half zes ga ik koken, om zes uur komt Richard thuis. Daarna vaatwasser inruimen, terwijl Richard de kinderen naar bed brengt. En dan gauw in de auto, want maandagavond is sportavond. Mijn lieve Richard hangt en vouwt de was elke avond. Als ik thuis ben, tegen half negen, ben ik echt op. Maar ook heel tevreden. Ik vis nog wat Duplo onder de bank vandaan, boen nog wat verf van de nieuwe laminaatvloer en kijk nog even bij de kinderen (wat zijn ze lief als ze slapen..). En dan.. plof ik eindelijk op de bank om vervolgens een uurtje te internetten, te lezen, te bellen of tv te kijken. Tsja en dan gauw naar bed, want morgen om zeven uur.. begint het hele feest weer van voor af aan.

Ik weet niet wat jij op zondag doet, maar ik denk niet hetzelfde als ik op maandag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?