woensdag 10 oktober 2012

Dodelijk voor de creativiteit.

Op het moment ben ik voor mijn studie druk bezig met het schrijven van een referaat. Dagenlang ben ik ondergedompeld in boeken, artikelen, aantekeningen van colleges en gedachtespinsels in de vorm van onleesbare krabbels op kleine papiertjes. Het is de bedoeling dat ik al die interessante informatie doorelkaar hussel en dan in een trechter stop, zodat er uiteindelijk een overzichtelijk, interessant, maar vooral ook wetenschappelijk, verhaal uit komt.
Het thema wat ik heb gekozen is de invloed van het kinderdagverblijf op de hechting aan de moeder en de leidster. Voor alle moeders met kinderen op een kinderdagverblijf; ik kan jullie vast geruststellen. Een goed kinderdagverblijf zal geen invloed hebben op de hechting tussen moeder en kind, mits je je kind er niet dag en nacht (vooral die nacht is van belang!) naartoe brengt.

De aanleiding van dit onderwerp was voor mij het boek: Wat doen we met de baby, van Marilse Eerkens. Voor mij een schokkend boek, omdat ze met literatuurstudie aantoont dat kinderdagverblijven lang niet altijd goed zijn voor kinderen. Ik vind dit boek dan ook echt een aanrader voor moeders met jonge kinderen die hun kinderen naar een kinderdagverblijf brengen of dit overwegen te doen. Ze geeft de informatie heel helder en leesbaar weer en biedt ook alternatieven.

Hoe dan ook, het op commando schrijven van een referaat is dodelijk voor de creativiteit. Waar normaal de woorden uit mijn laptop stromen als lucht uit een lekke band, loop ik bij dat referaat steeds vast. Want je mag geen kromme zinnen maken, geen spelfouten maken, je moet schrijven volgens de APA regels en niet vergeten om alles, maar dan ook allles, te laten kloppen met je literatuurlijst. Echt, dodelijk voor de creativiteit van een schrijver. Gelukkig heb ik mijn blog nog :)

6 opmerkingen:

  1. Hoi Pauline,

    Ik ben even benieuwd waar jij de opleiding pedagogiek volgt en of je tevreden over deze opleiding bent?

    Hartelijke groet,
    Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Caroline,

      Ik doe op dit moment het schakeljaar Pedagogiek/ Onderwijskunde aan het SPO in Groningen. Wanneer je alleen HBO hebt, zoals ik(Pabo), moet je eerst een schakeljaar doen om daarna in een jaar je master te kunnen halen aan de universiteit. Het schakeljaar is een jaar fulltime onderwijs, waarvan je een groot deel thuis kunt doen. De colleges zijn in de avonduren. Omdat ik fulltime te intensief vind op dit moment, spreid ik het over twee jaar. Ik heb dus vorig jaar 7 vakken gevolgd en doe dit jaar 7 vakken, ongeveer 20 uur per week. Als ik dit jaar heb afgerond mag ik mijn master doen, wat dus wel een jaar fulltime dagopleiding is. Het schakeljaar doe ik bij het SPO, die hebben contracten met de RUG, waar ik straks mijn master hoop te halen. Ben erg tevreden over deze opleiding. De docenten zijn veelal van de RUG, we gebruiken ook de collegezalen en de UB van de RUG, dus dat sluit mooi aan. De uren zijn goed te combineren met de zorg voor de kinderen, hoewel het soms voor mij hard werken is. Een nadeel vind ik dat het gezien wordt als deeltijd onderwijs en dat ik daarmee geen recht heb op kinderopvangtoeslag (trouwens ook niet op studiefinanciering, lening of welke tegemoetkoming dan ook). Studeren moet dus vooral in de avonduren en in het weekend en volledig op eigen kosten en dat is soms pittig. Overweeg jij ook Pedagogiek te gaan studeren? Ben benieuwd naar jouw plannen!

      Met vr. gr.
      Pauline.

      Verwijderen
  2. Hoi Pauline,

    Dank je wel voor jouw antwoord. Ik overweeg inderdaad ook pedagogiek te doen. Ik heb een academische opleiding gevolgd voor Communicatie, maar zou eigenlijk een carrièreswitch willen maken. Het liefste zou ik in de avonduren/weekenden studeren want overdag heb ik al de combinatie van werk en gezin. Waar ik inmiddels achter ben, is dat bij deeltijd HBO opleidingen over het algemeen een relevante werkomgeving wordt gevraagd of dat je op een bepaald moment stage loopt (logisch natuurlijk). Op dit moment zit ik niet in een passende werkomgeving dus dat is nog wel een puntje dan. Volgende maand ga ik naar een open dag en hoop ik wat tips te krijgen hoe ik dit het beste kan doen.
    Jij gaat dus uiteindelijk de universitaire opleiding doen, lees ik. Waarin zit voor jou het verschil tussen HBO of universiteit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De keuze voor de universiteit was voor mij vooral heel praktisch. Ten eerste financieel; een tweede HBO volgen is duurder dan een eerste Master. Ten tweede inderdaad vanwege de stage/ passende werkomgeving die ik ook niet had. Tot slot heb ik Pabo gedaan en ik was bang dat HBO pedagogiek minder toe zou voegen dan universiteit. Universiteit is gewoon meer theorie en de Pabo was al heel veel praktijk, dus ik leer nu veel nieuwe dingen :)

      Verwijderen
  3. Dáár had ik geen studie voor nodig, om te weken dat KDV niet altijd goed zijn ;)

    Om die reden koos ik toen/ooit voor Jill voor een gastouder met een klein "bestand". Lekker huiselijk en persoonlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een interessant onderwerp! Zou je daar misschien ook nog een artikeltje van kunnen maken voor Het Moederfront?! We zouden het graag plaatsen!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?