zondag 26 augustus 2012

Premiersdebat aardige warming up

Waar duizenden Nederlanders zich verheugden op de sportzomer met voetbal, fietsen en de Olympische spelen, verheug ik me alweer een paar maanden op de verkiezingen. Uren kan ik kijken naar debatteen, interviews en zo nu en dan een spotje in de zendtijd voor politieke partijen. Had mijn moeder nog geleefd, dan zou ze nu zeggen: 'Ach ja, het bloed kruipt, waar het niet gaan kan.'

En dus nestelden manlief en ik ons, ondanks de verjaardagsfeesttroep, de verbouwing en het feit dat we morgen weer op vakantie gaan, op de bank voor RTL4: het premiersdebat. Samen onderuit gezakt op de bank, met een paar hapjes die over waren van het feestje van gisteravond binnen handbereik.
En, net zoals de meeste sportliefhebbers, staan in mijn geval de beste stuurlui aan wal. Waar Richard geinteresseerd luistert naar de inhoud, heb ik vooral kritiek. Veel kritiek.

Het begon al in de eerste minuut. Waar zijn de sterke vrouwen van ons land? Waarom is nu, voor de verkiezingen, al bijna zeker dat we weer een man krijgen als premier? Daar staan ze dan, alle vier op een rijtje. Vier mannen, glad geschoren, in een grijs pak met een wit overhemd en een blauwe stropdas. Dat was duidelijk de dresscode van vanavond. En de mediatrainers hadden duidelijk nog meer instructies gegeven. Benen iets uit elkaar, kin omhoog, af en toe vriendelijk de camera inkijken en de handen ontspannen gevouwen voor de buik.

En daar gingen ze dan, onze mogelijke toekomstige premiers. Het zwakste vond ik, met stip, Geert Wilders. De PVV heeft extreme standpunten wat betreft migratie, onderlinge tolerantie, geloofsvrijheid, onderwijsvrijheid en roept op tot polarisatie. Dat kwam vanavond helemaal niet uit de verf. Het enige wat Wilders bleef herhalen is dat hij uit Europa wil. Terug naar de gulden en geen cent meer naar Griekenland. Ja, dat wisten we al, dus ook dit keer geen nieuws uit zijn mond.
Helaas kwam Roemer ook niet zo sterk voor de dag als hij normaal doet. Toen hem gevraagd werd wat de kernpunten zijn van zijn bezuinigingsvisie, kwam hij niet verder (tot twee keer toe) dan het geeikte: we bezuinigen op bureaucratie, op de overheid en op defentie. Natuurlijk wil je dat, kom op, daar ben je socialist voor. Maar de condrete cijfers en feiten bleven helaas onder de tafel.
En daarmee speelde hij de bal recht voor de voeten van de PvdA. Diederik Samson scoorde makkelijk het ene punt na het andere.
Rutte probeerde het wel, maar wees vooral naar anderen. De PvdA stelt de bezuinigingen al jaren uit, de SP is altijd overal tegen geweest en Wilders liegt. Maar wat de VVD nou echt wil, kwam er niet uit. Altijd makkelijk om met je vingertje naar een ander te wijzen.

Ik vond het een leuk debat om naar te kijken, maar ook niet meer dan dat. Ik hoop dan ook dat Roemer bij het volgende debat iets meer de diepte in durft te gaan met cijfers en feiten en niet, goed bedoeld, het Jip en Janneke niveau aan blijft houden. Hij kan zoveel beter. Voor het nodige vuurwerk en voor de duidelijkheid zou het fijn zijn wanneer Wilders zichzelf weer met wat extremiteiten buiten spel zou zetten. Rutte moet een beetje af van dat 'Ik de minister president, vind dat..', die arrogante houding brengt hem vast niet ver. En Samson mag iets minder de brave huisvader uithangen. Niet steeds, wanneer VVD en SP elkaar in de haren vliegen, gaan bemiddelen.
Het zou ook fijn zijn als de partijen die dichter bij elkaar liggen (SP/ Groenlinks, PvdA/ CDA en CDA/ VVD) met elkaar in debat gaan. Want dat deze vier heren veel in standpunt met elkaar verschillen, dat wisten we eigenlijk natuurlijk al. Goed, het was een aardige warming up. Maar de echte wedstrijden moeten nog beginnen.

Zo, ik ga nu op naar de derde helft. Doe mij nog maar een wijntje. En dan morgen weer over tot de orde van de dag.

2 opmerkingen:

  1. Ik vond vooral dat de heer Samson dingen riep die ook heel standaard waren. Ik had wat meer verwacht.Zozei hij dingen als " wij willen dat artsen tijd maken voor patiƫnten, dat de crisis de ouderen ontziet" etc. Maar waar dan het geld vandaan moet komen en dus waar dat dan weer ten koste van gaat, kwam niet echt in beeld.
    Want elke partij wil dat wat hij riep, maar waar die middelen vandaan komen, daarover verschillen partijen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook gekeken, en heb met plezier jouw analyse gelezen! Samsom stelde zich inderdaad op als het braafste jongetje van de klas, maar kwam daardoor wel rustig en gedegen over.

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig dat je meeleest! Laat je ook een berichtje achter?