zondag 29 april 2012

Hiep hiep hoera, in de gloria!

De feeststemming komt hier al behoorlijk op gang. Morgen is het Koninginnedag. Wij vinden het altijd heerlijk om over de rommelmarkten te struinen en dat gaan we dus ook zeker doen morgen. Rugzak en veel kleingeld mee en op jacht naar rommelmarkt-schatten! Vooral boekjes en puzzels zijn favoriet; in de winkel duur en tweedehands vaak nog keurige exemplaren te vinden voor een halve Euro.

Morgenmiddag gaan de kinderen vast naar mijn schoonouders. Hebben we nog even de tijd om sushi te eten met mijn zus en onze tasjes in te pakken. En dan... is het zo ver. Vanaf dinsdag heeft mijn hele gezin dezelfde achternaam. We trouwen 1 mei in de dierentuin in Emmen. Duimen jullie mee voor mooi weer?

donderdag 26 april 2012

Ouderparticipatie afkopen?

Bij ons op de Vrije school is het heel gewoon dat de ouders vrij veel helpen op de school. Zodra je je kleuter hebt ingeschreven, kun je je aanmelden voor tal van activiteiten om de school te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld wekelijks op een vaste dag iets doen zoals de klas stofzuigen, een wc schoonmaken, helpen met handwerken of houtbewerking. Of eens per maand, zoals de grote schoonmaak, onderhoud van de schooltuin en het plein. Of incidenteel zoals het dekken van tafels, afwassen, versieren of broden bakken bij feestjes. En dan is het daarnaast ook nog de bedoeling dat je bij activiteiten zelf je kind begeleidt (bij de kleuters). Bij de hogere groepen gaan er per een groepje leerlingen een vrijwillige ouder mee. Dus als er (bij de kleuters) een schoolreisje, pinksterfeest, Sint Jans picknick etc. is komt je kind op school met papa, mama, opa, oma, oppas of au-pair om hem of haar te begeleiden. Op ouderavonden is er altijd van elk kind een ouder of grootouder aanwezig. Bijna elke ouder heeft wel een of meer taken gekozen om te doen.

Persoonlijk vind ik het (meestal) heel fijn om zo betrokken te zijn. Wij zijn aangemeld om eens per maand te helpen met de grote schoonmaak, Richard repareert daarnaast op verzoek incidenteel kapot speelgoed en verder helpen we af en toe met de feesten. Zo heeft Richard laatst nog voor Carnaval 30 pannenkoeken gebakken en zal ik spelletjes begeleiden op een komende zomermarkt.
Ik vind het grote voordeel dat je veel meer betrokken bent met de school. Je maakt informele praatjes met docenten en andere ouders. Je kunt eens rustig rondkijken in de klassen. En je weet zeker dat de school goed schoon is, want iedereen wil dat graag voor zijn eigen kind.

Aan de andere kant is het soms ook wel eens vervelend. Als we het heel druk hebben met onze studie en baan bijvoorbeeld. Als we op dezelfde dag ook nog zwemles en een verjaardag hebben. Of als de kinderen geen zin hebben en de kont tegen de krib gooien tijdens het schoonmaken bijvoorbeeld. Nu las ik laatst nog op een forum, dat er scholen zijn waar de je ouderparticipatie af kunt kopen. Er wordt van je verwacht dat je een bepaald aantal uur per jaar helpt. Doe je dit niet dan moet je een bepaald bedrag betalen (bijvoorbeeld 5 Euro per activiteit). Doe je wel wat er van je verwacht wordt, betaal je niets. Ouders die meer uren maken dan gevraagd, krijgen voor hun extra activiteiten (bijvoorbeeld schoonmaakwerk) een bepaald bedrag van de school uit het potje van de betalende ouders (ook bijvoorbeeld 5 Euro).

Nou ben ik wel heel benieuwd naar jullie visie op ouderparticipatie. Wat vinden jullie; ouderparticipatie afkopen een geweldig plan, of onzin?

maandag 23 april 2012

Gelukkig hebben we de foto's nog

Morgen over een week is het zo ver, nog 8 nachtjes dus... De jurk en het jurkje, het pak en het pakje.. alles hangt netjes op een rijtje in de kast te wachten tot het eindelijk 1 mei is.
De weer-meneer is elke dag zo aardig om een vooruitblik te geven van meer dan vier dagen, want iedereen wil graag weten of we droog de Koninginnendagmarkt over kunnen slenteren. En wij ook natuurlijk. Maar nog nieuwsgieriger zijn we naar het weer de dag erna!

We hebben een programma voor als het regent en een programma voor als de zon schijnt. Als het regent maken we de foto's in de vlindertuin, als de zon schijnt bij de giraffen (had ik al verteld dat we in de dierentuin gaan trouwen?). 
Van de week kwam Tygo weer uit school met ontstoken ogen. En ja, vanochtend had Sofie ook van die prachtige gele klodders in haar ooghoeken. Gelukkig viel ze gisteren (tijdens ons laatste voorbereidingsbezoekje aan de dierentuin) op haar kin. Die rode plek brengt de boel weer een beetje in balans. En zelf heb ik van alle drukte, hoera, een koortslip gekregen. 

Bij deze wens ik onze fotografe heel veel sterkte volgende week.  

maandag 16 april 2012

Nog 15 nachtjes..

Nog vijftien nachtjes en dan gaan we eindelijk, na ruim zeven jaar samen, trouwen! Ben op dit moment bezig met de laatste dingetjes van mijn doe-lijst. Zo moet ik niet vergeten mijn schoenen in te lopen. We moeten nog de muziekkeuze doorgeven. Sofie heeft nog een legging nodig (zal ik een lange of een korte variant nemen?). Ik wil nog een kaarsje kopen voor naast de foto van mijn moeder die we daar neerzetten...
Maar gelukkig is lijst met afgestreepte dingen nog veel en veel langer. Nooit geweten dat er bij een relatief eenvoudige bruiloft nog zoveel komt kijken. Het begon allemaal met de locatie. Iets wat geschikt is voor 50 volwassenen en 20 kinderen onder de zeven jaar. En het liefst een locatie waar alles die dag zich afspeelt (ja-woord, lunch, taart, diner, receptie, feestje) om gesleep met bejaarden, zwangere buiken en baby's te voorkomen. Gelukkig hebben we die ideale locatie wel gevonden; in de dierentuin! Een locatie waar veel van onze vrienden en familieleden zich vast thuis voelen :)

Dacht ik dat we het belangrijkste toen wel gehad hadden, zat ik er even naast! Kleding voor ons hele gezin, taart, muziek, ringen, een auto, ondertrouw, bloemen, uitnodigingen, een gastenlijst bijhouden, ceremoniemeesters, getuigen, een oppas, een fotografe.. Allemaal enorm leuk en ook een beetje spannend om uit te zoeken, te kiezen en samen te beslissen. Maar ik zal eerlijk toegeven dat ik een perfectionist ben.. Financieel was alles dus van tevoren begroot. En die begroting lijkt goed uit te komen.Voor elk onderdeel was ook een bijpassende doe-lijst. Alles keurig gepland dus. Maar qua energie en voorbereidingstijd had ik het zwaar onderschat!

Deze week bijvoorbeeld..
Natuurlijk is daar de zorg voor mijn lieve kinderen en mijn huishouden-dat-nooit-af-is.
Nu moet ik eigenlijk studeren (ja ja, ga zo weer aan de slag, even pauze), om vier uur vertrek ik naar college om rond half tien thuis te komen. Morgenavond zit ik bij de kapper. Woensdagavond heb ik weer college. Donderdagavond sporten. En inderdaad, tussendoor de laatste puntjes op de i voor de bruiloft.

Gelukkig hebben we de week van de bruiloft de hele week, met het hele gezin, vakantie. Lekker genieten dus, ik kijk er enorm naar uit!

vrijdag 13 april 2012

Niet avontuurlijk genoeg?

Gisteravond had ik het plan opgevat om vandaag met de kinderen weer eens richting Borger te rijden. Daar is het Boomkroonpad en het Lorkenbos. Altijd een groot succes en niet duur.
Vanochtend heb ik een tasje met lekkers gepakt voor onderweg en een tas met droge kleren en handdoeken. Even voor elven kwamen we aan bij het Boomkroonpad. Eerst rondgekeken in het educatieve centrum en kaartjes gekocht. Daarna langs de speeltuin, door de tunnel onder de grond en natuurlijk door de boomtoppen (22,5 meter hoog!). Die route hebben we drie keer afgelegd, de kinderen konden er geen genoeg van krijgen, dus heen, terug en heen ;)

Eenmaal beneden hebben we een route met gekleurde paaltjes gekozen en mijn dappere peuter en kleuter liepen de route van drie kilometer. Onderweg met de gratis folder van alles geleerd over boomsoorten en insecten, leuk geschreven met grappige kinderweetjes. Daarna even uitgepuft met een ijsje om tot slot te genieten van het Lorkenbos. Het Lorkenbos is een speelbos met klimnetten, glijbanen, schommels, maar daarnaast ook heel veel takken, hutten gebouwd door bezoekers, boomstronken, een waterpomp en heeel veeel modder. Vandaar dus die schone kleren in de auto.

Tygo zat tot aan zijn taille onder de modder (letterlijk; het zat in zijn laarzen en in zijn ondergoed) en daarnaast had hij zwarte handjes en zwarte vegen op zijn gezicht. Helaas had ik geen camera meegenomen. Sofie is wat voorzichtiger, maar ook zij was goed zwart. Om drie uur vond ik het genoeg geweest en riep de kinderen bij me om het vertrek aan te kondigen. Ik legde ze uit dat papa had gesmst dat er om half vier een flinke stortbui aan zou komen en dat ik voor die tijd in de auto wilde zitten met de droge kleren aan. Handig, buienradar!
Een bejaard echtpaar liep voorbij en hoorde mij praten tegen de kinderen. Zegt de man tegen de vrouw (wel zo hard dat wij het konden horen natuurlijk); "met die computers is er ook helemaal geen avontuur meer tegenwoordig. Wij vonden dat een verrassing, zo'n bui."
Ik kon me niet inhouden en vroeg de man heel vriendelijk: "Heeft u al naar mijn kinderen gekeken? Het is hier een en al avontuur! Maar die bui, daar bedank ik voor."

Kennelijk vond hij het toch wel een goede tip, want ze liepen daarna ineens vlotter door naar de uitgang en stapten in hun auto, terwijl ik de kinderen aan het omkleden was bij onze auto en de eerste dikke druppels op mijn rug voelde..
Wat vinden jullie? Buienradar checken voor een dagje uit, of is dat nieuwerwets en overdreven?

 (Tip voor wie ook naar het Boomkroonpad wil gaan, in het krantje 'Dagje Drenthe' staan ook dit jaar weer veel kortingsbonnen. Hierdoor betaalde ik slechts 3 Euro voor een volwassene en 1,50 voor een kind boven de vier. Sofie is nog gratis. Deze krantjes kun je ophalen bij elk pretpark wat meedoet en natuurlijk bij de vvv. Het Lorkenbos kun je bezoeken zonder entree te betalen.)

donderdag 5 april 2012

Vrolijk Pasen allemaal!

Hierbij even een korte paasupdate!
Sofie met palmpaasstok



Tygo met palmpaasstok
Vorige week vrijdag was het eindelijk Palmpasen. De kinderen hadden er enorm naartoe geleefd. Niet alleen omdat ze dan mee mochten lopen met de palmpaasoptocht, maar ook omdat ik had gezegd dat ze vanaf die dag, tot Pasen, af en toe paaseitjes en stukjes chocoladepaashaas mogen eten.. Een hele week lang!

Tygo zit in groep één en dus is voor ons elke viering van school nog nieuw. Hij kwam vorig jaar eind mei op school en begon toen met het pinksterfeest, dus het eerste jaar is bijna rond.
Dit keer was het een optocht ter ere van Palmpasen.  Gelukkig waren zusjes ook welkom om mee te lopen. En zo kwam het dat in de week voor Palmpasen ik een tweede stok knutselde en een broodhaantje kocht bij de bakker voor Sofie. En dat mijn lief twee netjes haakte voor de paaseieren aan de stokken. Natuurlijk hebben we ook de seizoenstafel aangepast in paasthema.
Zoek het kikkervisje..
En het is me zelfs met enige moeite gelukt om foto's te maken van onze kikkervisjes.

Tussendoor heb ik nog mijn laatste tentamen gehad voor de bruiloft, het was een pittige, maar gelukkig haalde ik een 6,3. Nu hoef ik dus alleen nog wat vakken te volgen en bij te houden en pas na de bruiloft
weer echt stevig er tegenaan. Daardoor is er weer meer ruimte voor de laatste voorbereidingen. Vanavond halen we de ringen op en komende week ga ik onder handen bij de kapper!

Ik wens iedereen een enorm fijn paasweekend!


Kikkervisje

maandag 2 april 2012

Trouwen

Nu kunnen we eindelijk serieus gaan aftellen. Nog een maand en dan gaan we trouwen; op 1 mei! We hebben inmiddels jurken, pakken, schoenen en een stropdas in huis. De taart, de auto, de ringen, de bruidssuitte, de kindercadeautjes en de bedankjes voor de ceremoniemeesters zijn besteld. Er zijn afspraken gemaakt voor haar, make-up en foto's. Maar dan nog is er een doelijst van bijna een a-viertje over. We missen nog jongensstropdas, een meisjeslegging, een panty (of liever twee), een kleine meisjes tiara, iets om de ringen mee te dragen, een cd'tje inleveren, een grote foto van mijn moeder met kaarsje en natuurlijk moeten er ook nog allerlei dingetjes doorgegeven worden aan allerlei mensen.
Het is niet zo dat we het groots gepland hebben hoor, integendeel, maar het geeft toch best veel gedoe zullen we maar zeggen. Ik heb zelfs mijn studie gereduceerd van 20 naar 12 uur per week, voor de komende maand.

En het begint het steeds meer te kriebelen nu de datum dichterbij komt. Nog een maand. En dan heb ik eindelijk dezelfde achternaam als mijn lief en mijn kinderen :)



PS. Er zijn inmiddels al vijf kikkervisjes geboren!