vrijdag 29 juli 2011

Heee ik heb een lijstje!

Een man staat bij het broodbeleg. Je ziet hem twijfelen; pindakaas met of zonder nootjes? Net wanneer hij nogmaals op zijn boodschappenlijstje kijkt, komt er een tweede man aangelopen. Hij loopt naar de eerste man op, tilt zijn been op heuphoogte en geeft de eerste man een vriendschappelijke schop onder zijn kont. De eerste man draait zich om, een boze rimpel veranderd meteen in een glimlach, ze kennen elkaar.

"Hee, jij ook hier!"
"Ja, ik moet boodschappen doen."
"Hee, ik ben ook boodschappen aan het doen!"
"Maar ik heb een lijstje."
"Hee, ik ook!"
"Nou doei he!"
"Hee doei he?!"

Als ik een vriendin tegenkom, wil het boodschappen doen nog wel eens een half uurtje uitlopen. Pakken mannen dat toch een stuk praktischer aan.

donderdag 21 juli 2011

Kinderarbeid tijdens de ouderparticipatieweek

Tygo is in de tuin. Voor hem een emmer sop en een emmer schoon water. Naast hem een berg poppenkleertjes, poppen, dekentjes, tafelkleedjes en dekentjes. Ik doe hem een truitje voor. Eerst in het sop, dan uitknijpen. Dan in de emmer met schoon water doen. Vanaf daar neem ik het over. Spoel het uit, wring het uit en leg het in de wasmand.

Enthousiast begint hij met de eerste truitjes, broekjes, jasjes en sokjes. Dan ineens stopt hij en gaat in het gras zitten naast de berg schoolwas. Kom op, moedig ik hem aan, even doorwassen voor juf Melanie. 'Maar mama', verzucht hij, 'dit ruikt allemaal zo fijn naar juf'. Ik begin te lachen en onderdruk de neiging hem uit te leggen dat wat hij nu ruikt biologische wol en katoen is, vermengd met een jaar stof en tientallen keren aanraken met zweterige plakhandjes.

Na dat de hele berg gedaan is, doen we voorzichtig de poppen in 'bad'. Ik wil die mooie antroposofische poppen niet verpesten, dus nemen we ze lichtjes af met een sopje. Dan gaan we naar boven om alles op te hangen. Terwijl Tygo de poppen mooi op een rijtje zet doe ik de kleuter-verkleedkleren in de wasmaschine voor een dertig graden draai.

Vanochtend mocht hij het grootste deel alweer droog en schoon mee naar school nemen. Trots overhandigt hij de zak aan zijn juf. 'Kijk juf. Alles is klaar. En het ruikt naar mama!'

maandag 18 juli 2011

Ouderparticipatieweek

Het voelt als een soort finale, de laatste ronde voordat we eindelijk over de finisch komen. Een laatste kans om dingen op te ruimen, te regelen, af te spreken en te fotograferen. Ik word er in huis ook helemaal poetserig van. De laatste week voor de zomervakantie; bij ons ook wel bekend als de 'ouderparticipatieweek'.

Het begon vandaag meteen al goed. Sofie heeft het eindfeest van de peuterspeelzaal. Het thema is waterpret, dus graag laarzen en droge kleren mee. En natuurlijk de gebruikelijke luier, doekjes en ook de fotocamera. Want papa's en mama's mogen een kwartiertje komen kijken om foto's te maken. Door de gietende regen ben ik net naar huis gelopen. Thema dit jaar in ieder geval geslaagd.
Vanmiddag ga ik met haar voor de laatste keer dit schooljaar naar fysiotherapie, ook daarvan hebben we dan een paar weken vakantie. Vanavond sport ik zelf voor de laatste keer, pas de eerste week van september beginnen we weer. De komende weken zal ik dus zelf dingen moeten bedenken om mijn buikspieren te trainen en conditie op peil te houden.

Morgen mogen we helpen om de basisschool van de oudste vakantieklaar te maken. Dat betekent dus voor iedereen; emmer en sop in de aanslag en niet lullen maar poetsen! Alles weer opruimen en schoonmaken, zodat onze kleuters na de vakantie weer fris kunnen beginnen.
En dan woensdag afscheid van die lieve peuterjuf die met pensioen gaat (nog even cadeautje voor bedenken). 'S middags zwemles niet vergeten. Donderdag rustdag. Dan doen we even niets voor het laatst en nemen we ook geen afscheid. Dan mag ik mijn eigen huis poetsen en heeft Tygo zijn laatste gewone schooldag. Vrijdag is het een korte ochtend, met uitreiking van de rapporten, waarbij de ouders een kopje koffie aangeboden wordt. Ze beginnen later en moeten eerder weer opgehaald, zodat ik net zo goed even in de auto kan wachten. Terwijl wij daar koffie drinken of in de auto wachten, moet Sofie eigenlijk op de peutergym zijn, want de laatste keer voor de vakantie, dat is toch wel speciaal. Ik denk dat ik oma maar inschakel voor gym dit keer!

Pfff. en na deze week is het eindelijk vakantie. Dan begint het grote feest pas echt en moeten thuisblijfmama's extra hard aan het werk. Ik denk dat ik in september een weekje vakantie neem. Ik kijk er nu al naar uit.

zondag 10 juli 2011

Het is mijn dag!

Van de week ging ik met Sofie de stad in om te winkelen. Ik had zelf een paar nieuwe zomershirtjes nodig, zij wilde heel graag haar eerste potje nagellak. Die ochtend bewonderde ze zichzelf in de spiegel, draaide een rondje in haar roze jurk en riep: Dit is mijn dag! Als je twee bent, kun je jezelf nog zo ongedwongen bewonderen, daar kan haar mama nog jaloers van worden. En.. misschien ook wel wat van leren...

Aangekomen in de stad besloot ik ook meteen een cadeautje te kopen voor een peutervriendje, die bijna jarig is. In de speelgoedwinkel ontdekte Sofie dat er een hele Hello Kitty- afdeling was. Ze zag 'haar' Hello Kitty beker, Hello Kitty tas en Hello Kitty knuffel. Ze huppelde blij door de winkel bij de aanblik van zoveel bekende spulletjes. En ze zag kleine Hello Kitty poppetjes die ze nog niet had. Ik liet haar er eentje uitzoeken, want ze waren afgeprijsd voor 50 cent. Bij de kassa glunderde ze toen ze zelf mocht betalen en vertrouwde de vertederde caissière toe; Dit is mijn dag! 'Oh ja, nou kijk eens?' zei de caissière en gaf haar een ballon.

Eenmaal bij de Hema mocht ze een nagellakje uitzoeken. Ik prees rood en roze aan, maar mijn meisje koos knalpaars. Ach ja doe maar, mompelde ik, het is jouw dag.

Om onze winkelochtend af te sluiten gingen we een lekker ijsje eten bij La Place. Ze zag kinderijsjes in een plastic bekertje en wilde die heel graag hebben. Tot haar teleurstelling bleken die bekertjes uitverkocht. 'Ik heb wel een leuk gekleurd kartonnen bekertje', probeerde de verkoopster. Sofie pruilde wat en zei, haast verontwaardigd, 'Maar het is mijn dag!'. 'Oh ja? Zei de verkoopster, is het een speciale dag voor jou?' 'Ja!' zei mijn dochter vol overtuiging.
'Nou weet je wat, dan maak ik er een feestijsje van.' En voor de prijs van een bolletje kinderijs kreeg mijn dochter twee bolletjes ijs, versierd met slagroom, verse aardbeien en stukken chocolade. Het was teveel voor haar om op te eten. 'Ja', zuchtte ze na afloop, 'het is mijn dag!' Ze zat te stralen en ik waarschijnlijk ook. Een oudere dame die voorbij liep zei tegen mij: 'Wat heeft u een prachtige dochter' en zie, daar straalde ik van trots. Het is mijn dochter!

maandag 4 juli 2011

Ik ben thuis met kinderen

"Komen de muren niet op je af? Wat doe jij de hele dag?!" Kennelijk is het thuisblijfmoederschap nog een zeer onbekend (en onderkend) beroep. En onbekend maakt onbemind. Daarom vandaag een kijkje achter de gordijnen van een echte thuisblijfmoeder..


Maandag 6.30 Ik druk met een slaperig hoofd nog eens op Snooze en draai me stiekem nog even om.
6.45 Ik spring uit bed, weer aan de late kant en stuif de badkamer in. Maak mezelf klaar voor een nieuwe dag. Richard is al opgestaan en is nu zijn brood aan het smeren.
7.05 Zet de slaapkamerdeuren open van de kinderen. Uit Tygo's kamer komt gegrom:'Ik wil niet, ik wil niet!' Uit Sofie's kamer klinkt het zangerige: 'Goedemorgen mama!'
7.45 We hebben iedereen gewassen en aangekleed. Kinderen zitten met pap aan tafel, terwijl ik de tasjes voor de kinderen klaar maak.
8.05 Richard rijdt vijf minuten te laat met Tygo naar school en daarna door naar zijn werk.
Ik ontbijt nog even en Sofie speelt met de Duplo.
8.20 Ik stap met Sofie op de fiets en breng haar naar de peuterspeelzaal. Even voor negenen ben ik weer thuis.
9.00 Ik zet thee, bel UWV en ruim de vaatwasser in. Ja. dat kan prima tegelijk.
9.15 Ik handel nog wat andere administratieve telefoontjes af.
9.30 Netbook gaat aan, internetbankieren, Hyves checken, mail checken. Lauwe thee drinken.
9.45 Schrijf een blog. Brainstorm voor mijn boek. Tussendoor sms ik wat heen en weer met een vriendin over zieke kindjes.
10.45 Zo laat alweer? Ik klap mijn netbook dicht. Even wat rommeltjes opruimen die gisteravond zijn blijven liggen. Prop een wasje in de wasmachine.
11.10 Haal op de fiets Sofie van de peuterspeelzaal. Rond 11.45 zijn we terug.
12.00 Samen met Sofie lunchen en haar ochtend op school doornemen. Samen een boekje lezen of een spelletje doen.
13.00 Oma haalt Tygo op van school. Normaal doen Sofie en ik dat, maar als Richard de auto meeneemt naar zijn werk, wordt het allemaal wel erg krap, dus op maandag kijken we oma lief aan.
13.15 We drinken en eten wat fruit met z'n allen. Oma blijft nog even.
13.45 Met Sofie naar fysiotherapie. Oma past op Tygo. Rond 14.45 zijn we weer thuis.
15.00 Sofie slaapt een uurtje, oma gaat naar huis. Buurmeisje staat voor de deur en zij en Tygo spelen in de tuin. Ik probeer wat huishouden te doen, op de achtergrond is de altijd dreinende muzikale begeleiding (Mama! Mogen we een koekje! Mama! Mogen we een emmer water! Mama van Tygo, ik moet plassen! Mama! Zij speelt vals!)
16.30 Sofie is uit bed en een beetje bijgekomen op mijn schoot. Ik werk het buurmeisje weer het huis uit en we lopen naar de bibliotheek. Daar lees ik de kinderen voor en zoeken we boekjes uit voor ons allemaal.
17.30 We zijn weer thuis. De kinderen 'lezen' in hun nieuwe boekjes. Als ze gaan klieren zet ik de tv aan. Ik ga ondertussen koken. Tussendoor sms ik een vriendin en mijn zus, leg ik de kinderkleren klaar voor de volgende dag en geef ik de planten water.
18.00 Richard komt thuis en we gaan eten.
18.30 Tafel afruimen, tas pakken, kinderen welterusten kussen (Richard stopt ze om 19.00 in bed)
19.00 Ik ben bij mijn sportclubje waar ik rondjes ren, opdruk, fitness en zwem.
20.00 Weer thuis. Zwempak uitspoelen, sportkleding in de was. Wat drinken. Zitten. Journaal kijken.
20.30 Laatste rommeltjes opruimen. Wc schoonmaken. Foto's sorteren die ik binnenkort wil inplakken. Ondertussen bijkletsen met Richard. Richard hangt de was op.
22.00 Tanden poetsen, make-up afhalen, je kent het wel..
22.15 Ik val om. Gelukkig in bed. Welterusten.

Eigenlijk is de maandag nog best relaxed. Sofie gaat naar de peuterspeelzaal, waardoor ik even voor mezelf heb. we hoeven niet naar zwemles (dinsdag) of peutergym (vrijdag). Soms help ik op school of op de peuterspeelzaal, maar dat is incidenteel. Ik maak zelden op maandag afspraken met vriendinnen (vaak dinsdagavond, woensdagmiddag, vrijdagavond en familie in het weekend) en hoef ook geen boodschappen te doen. Een goede, relaxte, start van de week dus.

Dus. Mocht iemand het zich nog afvragen. Ik verveel me niet. Je hoeft je om mij geen zorgen te maken.